2013

'Smaak zit tussen je oren'

 

Van 25 t/m 27 oktober 2013 heeft in Venray het smaakevent 'Smaak zit tussen je oren' (SZTJO) plaatsgevonden. Een smaakevent dat erop gericht is om de verbinding te leggen tussen primaire producenten en de restaurateurs. Met dit smaakevent kreeg de agrarische sector een podium, dé kans dus voorr ons als melkveehouders uit de regio om daaraan mee te doen!

Die verbinding leggen begon al op vrijdagochtend: ca 300 leerlingen van basisscholen uit de gemeente Venray bezochten agrarische ondernemers uit de regio Venray, zo ook op diverse melkveebedrijven van FrieslandCampina. We hebben de kinderen op onze bedrijven rondgeleid en laten zien welke kringloop er is op de boerderij. Vervolgens gingen de kinderen in het centrum van Venray met  chef-koks samen koken om van de regionale producten van de boerderij en tuinderij een maaltijd te bereiden. Ook kregen de kinderen smaaklessen aangeboden en waren er quizjes over de  herkomst van voedsel.

Het evenement was vrij toegankelijk voor het (winkelend) publiek. Mensen konden proeven van producten van de agrodeelnemers en chef-koks bereiden gerechten van de streekproducten uit de regio Venray.

Wij hebben deze dagen de zuivel gepromoot in de breedste zin:

  • Door te laten zien dat we trotse melkveehouders zijn die verbonden zijn aan coöperatie FrieslandCampina
  • mensen mochten proeven van Optimel en Optimel Puur
  • mensen hebben met ons gesproken over hoe we de koeien huisvesten; over de gezondheid van melk en over zoetstoffen en smaakjes die aan veel voedingsmiddelen worden toegevoegd
  • mensen konden een smaaktest doen tussen volle melk uit het pak (Campina dagvers) en de echte boerderijmelk (wel gepasteuriseerd)

Vooral de reacties op de volle boerderijmelk waren verrassend: zoveel mesnen die deze melk zo lekker vonden! 'Het smaakt naar vroeger' en 'lekker vol van smaak' waren veel gehoorde reacties. Enthousiaste ouders die hun kinderen de volle boerderijmelk lieten proeven en op zondag heeft het café in het centrum van Venray belsoten om de gepasteuriseerde boerderijmelk te gebruiken voor de cappuccino en latte macchiato!

We kijken terug op een geslaagd smaakevent in Venray!

Marleen Hesen (Hoeve de Hei)

Edith Weijers

Paul Litjens

Jacqueline Custers